Luxemburg is lid van de EU.
In Luxemburg is het net zo laat als in Amsterdam, Parijs en Rome.
Luxemburgs, Frans en Duits. Met Engels kunt u ook uit de voeten.
Veel formaliteiten en afspraken rond zaken zoals de benodigde reisdocumenten, autodocumenten, eisen aan uw vervoer- en verblijfmiddel, ziektekosten en het meenemen van dieren zijn niet alleen afhankelijk van het land van bestemming, maar ook van uw vertrekpunt en nationaliteit. Ook de lengte van uw verblijf speelt hierbij een rol.
Voor recente douaneverplichtingen kunt u contact opnemen met de vertegenwoordiging van uw vakantieland in het land waar u woont.
Lees meer
Valuta en geldzaken
De munteenheid in Luxemburg is de euro.
Creditcard
U kunt op veel plaatsen betalen met uw creditcard.
Openingstijden en feestdagen
Banken
De meeste banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.30 uur.
Winkels
In het algemeen zijn de winkels van dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 18.00 uur open. Op maandag gaan de winkels pas om 14.00 uur open.
Feestdagen
- Nieuwjaarsdag
- Pasen
- 1 mei (Dag van de Arbeid)
- Hemelvaartsdag
- Pinksteren
- 23 juni (Nationale Feestdag)
- 15 augustus (Maria Hemelvaart)
- 1 november (Allerheiligen)
- Kerst
Communicatie
(Mobiele) telefoon
Het mobiele netwerk is goed in heel Luxemburg. Er is een 3G-netwerk voor mobiel internet. In telefooncellen met een geel symbool kunt u internationaal bellen.
Wifi, internet
Op steeds meer openbare plekken kunt u, al dan niet gratis, gebruikmaken van een wifi-netwerk.
Post
Open van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Wegen en verkeer
Wegennet
De Luxemburgse automobielclub ACL heeft een hulpdienst ‘Service Routier’ die dag en nacht werkzaam is: tel. 26000.
Verkeersvoorschriften
Verkeer van rechts heeft voorrang. Trams hebben altijd voorrang. Autobussen en schoolbussen hebben voorrang als ze de halteplaats verlaten.
|
Buiten bebouwde kom |
Snelweg |
Auto |
90 km/h |
130 km/h |
Met caravan |
75 km/h |
90 km/h |
Camper < 3,5 ton |
90 km/h |
130 km/h |
Camper > 3,5 ton |
75 km/h |
90 km/h |
Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 ‰. Overdag dient u dimlicht te voeren. Handsfree bellen in uw auto is verplicht. Op eenrichtingswegen mag u ook rechts inhalen. In de wintermaanden dient uw voertuig winterbanden te hebben in winterse omstandigheden.
Navigatie
Signalering van vaste flitslocaties met behulp van navigatie of mobiele telefoon is toegestaan. U mag uw navigatie alleen aan de linkeronderzijde van uw voorruit aanbrengen; niet in het midden van de ruit.
Caravan, camper
Rijdt u met een caravan van langer dan 7m achter een andere caravan, dan dient u een afstand van 50m in acht te nemen. Servicestations voor campers zijn veelvuldig voorhanden in Luxemburg.
Maximaal toegestane afmetingen combinatie
Hoogte 4m, breedte 2,55m en lengte 18,75m (waarvan aanhanger maximaal 12m).
Motorbrandstof
Brandstof is in Luxemburg goedkoop in vergelijking met andere landen. Loodvrije benzine en diesel zijn goed verkrijgbaar. LPG is beperkt verkrijgbaar.
Tankstations
Tankstations aan de grens zijn vaak 24 uur per dag open, omdat de brandstofprijzen voordeliger zijn. De overige tankstations zijn doorgaans open tot 20.00 uur. Vaak kunt u bij tankstations betalen met uw creditcard.
Tol
In Luxemburg wordt geen tol geheven op de wegen.
Alarmnummers
112: het nationale alarmnummer voor brandweer en ambulance
113: het noodnummer voor de politie
Kamperen
De sanitaire voorzieningen zijn in Luxemburg van bovengemiddelde kwaliteit. Meer dan de helft van de kampeerterreinen wordt geclassificeerd met behulp van sterren: oplopend van 1 tot en met 5 sterren. De classificatie geldt uitsluitend voor campings die daaraan vrijwillig hun medewerking verlenen. Er zijn ook campings die ervoor gekozen hebben de ‘oude’ classificatie, op basis van categorieën, te vermelden. Let op: er zijn campings met hoge standaard die ervoor gekozen hebben in geen enkel classificatiesysteem opgenomen te worden.
Overnachten langs de openbare weg en vrij kamperen in auto, caravan of camper is verboden. Kamperen bij de boer is toegestaan indien er - na toestemming van de boer - niet meer dan 3 tenten met 2 volwassenen op het erf verblijven.
Praktisch
- Zorg dat u altijd een verloopstekker (wereldstekker) bij u heeft.
- Het drinkwater is van goede kwaliteit.