Uit eten op vakantie: hoe zit het met de fooi?
3 mei, 2018
Samen ontspannen om de tafel, klinkende glazen en gevulde borden. Er is tijd voor elkaar. Tijd om te lachen en te praten. Het is immers vakantie en niets moet, alles mag. Toch kun je aan het eind van de avond het restaurant niet verlaten zonder te betalen. Geef je fooi als het eten en de service goed was en de sfeer in het restaurant helemaal klopte? En hoeveel fooi is dan normaal? Echte regels zijn er niet, maar we vertellen je wel wat er gebruikelijk is.
Fooi is eigenlijk niet meer dan een extraatje dat gegeven wordt voor een dienst. Je kunt niet alleen fooi geven in een restaurant, maar ook voor een taxi of gids. In Nederland is het normaal om bovenop de rekening tussen de vijf en tien procent fooi te geven, maar dat is niet verplicht. Ga je alleen een kopje koffie drinken? Dan is naar boven afronden ook al voldoende (tenzij het om slechts vijf cent gaat). En het is goed om te weten dat ‘je portemonnee uitstorten op tafel’ niet zo chic overkomt.
Frankrijk
Jaarlijks trekken de meeste kampeerders naar Frankrijk. Dan is het wel net zo handig om te weten welke fooiregels gebruikelijk zijn als je in dit land van kaas en wijn uit eten gaat. Vaak is de fooi hier al bij het eten inbegrepen. Is dat niet het geval, dan lees je op de rekening ‘service non compris’ en wordt er een service van tien procent verwacht.
Duitsland
Fooi wordt in Duitsland op dezelfde manier gewaardeerd als in Nederland. Je mag een fooi van vijf tot tien procent achterlaten, maar het is niet verplicht. Het is raadzaam om de fooi niet op tafel te laten liggen, maar bij de bar af te geven.
Italië
Net als in Frankrijk, is ook in Italië de fooi (à tien procent) inbegrepen bij de rekening. Dus voordat je na het afrekenen van je pizza guitig bent met de fooi, check eerst of het niet al bij het totaalbedrag in zit. Soms zie je ook ‘coperto’ terug op de rekening. Dit is een klein bedrag tussen de € 0,50 en € 4 voor het couvert en het geserveerde brood.
Spanje
In Spanje heb je geen vaste percentages voor het geven van fooi. Het wordt aan de klant overgelaten, vooral in de tapasbars en de kleine restaurants. Wel wordt een fooi van vijf à tien procent gewaardeerd in de wat grotere restaurants.
Kroatië
In dit Zuid-Europese land is doorgaans bedieningsgeld bij de prijs van het eten inbegrepen. Toch wordt een fooi van vijf of tien procent verwacht wanneer je afrekent. Op zijn minst gaan zij ervan uit dat je het bedrag naar boven afrondt.
Laatste reacties