Bon appétit: 5 lokale lekkernijen uit Frankrijk
5 oktober, 2020
Frankrijk staat bekend om zijn haute cuisine, verfijnde gerechten bereid met exclusieve producten. Maar het land kent ook heerlijke streekgerechten met maar enkele, vaak heel gewone, ingrediënten. Van oost naar west en van noord naar zuid: in dit blog maak je kennis met lokale lekkernijen die je echt moet proberen tijdens je kampeervakantie in Frankrijk. Uiteraard tip ik ook nog campings met restaurants waar je deze lekkernijen kunt proeven.
1. Oesters aan de westkust
Voor de een is het de ultieme delicatesse, de ander vindt het maar zoute glibberdingen: oesters maken altijd een hoop tongen los. Als jij er gek op bent, dan is het Franse departement Charente-Maritime echt iets voor jou. Ga eens naar Royan, een badplaats zo’n honderd kilometer ten noorden van Bordeaux. Hier vind je naast talrijke restaurants met oesters op de kaart een museum over het schelpdier: La Cité de l’Huître (site in het Frans).
Ook op de twee eilanden voor de kust van de Charente-Maritime, Ile d’Oléron en Ile de Ré, bepaalt de oesterkweek het beeld. Je kunt er heerlijk fietsen langs eindeloze oestervelden. Kijk niet gek op als je tijdens je tocht een heuse oesterautomaat ziet. Mocht je je trouwens afvragen waarom oesters zo prijzig zijn: een gemiddelde oester is wel vijftig keer in mensenhanden geweest, voordat-ie op je bord ligt. Bedenk ook dat de helft van alle oesters binnen drie jaar overlijdt en dat het minstens zolang duurt voordat je er een kunt eten.
Kamperen in de Charente-Maritime:
2. Salade niçoise: lekker en gezond
Het meest beroemde gerecht uit Nice is natuurlijk de salade niçoise. Maar deze klassieker is inmiddels over de hele wereld bekend. En dat zorgt ervoor dat er ontelbaar veel varianten zijn. Sterker nog: volgens de Franse keuken is er is helemaal geen officieel recept. In de meeste salades zul je echter de volgende ingrediënten tegenkomen: lente-uitjes, tomaten, bonen, kleine paarse artisjokken, gekookte eieren, ansjovis, tonijn, olijfolie en olijven.
Tijdens je vakantie in Nice, of eigenlijk aan de hele Côte d’Azur, is er niets lekkerder dan op een terrasje neerploffen voor een lunch met een verse salade niçoise. Maar ook op de camping kun je ervan genieten. Je koopt de meeste ingrediënten namelijk gewoon in de winkel, of nog beter, op de markt. De groenten gaan er rauw in, dus de pannen en potten kun je in de kast laten staan. De liefhebbers van brood kunnen ook gaan voor een ‘pan bagnat’, een sandwich met daarin enkele ingrediënten uit een salade niçoise.
Luxe campings aan de Côte d’Azur:
3. Tarte flambée uit de Elzas
In de Franse grensregio de Elzas weten ze wat goed eten is. Dit is de geboorteplek van een van de lekkerste hartige gerechten die je ooit geproefd hebt: tarte flambée. In buurland Duitsland staat deze dunne pizza met crème frâiche, ui, spek en kaas bekend als Flammkuchen (Duits) of Flämmekuche (Elzassisch). In Nederland zijn deze termen ook het meest gangbaar. Je kunt in de Elzas bijna geen café, bistro of restaurant vinden waar tarte flambée niet op de kaart staat.
Er bestaan ook varianten met andere toppings, zoals zalm of gehakt. En als je thuis gaat kokkerellen, ben je natuurlijk ook vrij om te variëren en experimenteren. De tarte flambée is trouwens uitstekend te combineren met een glas riesling of pinot blanc, twee witte wijnen uit de Elzas. Dat de lokale lekkernijen uit de Elzas lang niet de enige redenen zijn voor een vakantie in deze bijzondere grensstreek, lees je in dit blog!
Hier kun je fijn kamperen in de Elzas:
4. Bier uit de Bourgogne
In de Oost-Franse regio Bourgogne-Franche-Comté worden heerlijke wijnen verbouwd. Wat te denken van klassiekers als pinot noir (rood) en chardonnay (wit)? En de streken Beaujolais en Chablis doen vast ook wel een belletje bij je rinkelen. Wat misschien minder bekend is, is dat er ook heel goed bier wordt gebrouwen in de Bourgogne. Dit is natuurlijk geen streekgerecht zoals de eerste drie uit dit blog, maar wel degelijk een lokale lekkernij.
Door de toenemende populariteit van bier brouwen is er sinds een aantal jaar een collectief van ambachtelijk bierbrouwerijen, ‘Brassicomtoise‘ genaamd. Inmiddels zijn er 22 brouwerijen bij aangesloten. Iedere brouwer brouwt naast zijn eigen biertjes ook het bier La Commune (‘de gemeenschap’). Overal kun je rondleidingen volgen en proeverijen doen. Laat de auto staan en ga voor een camping met een brouwerij op loop- of fietsafstand. Wel zo veilig!
Topcampings in de Bourgogne-Franche-Comté:
5. Bretonse botercake: kouign-amann
Ik eindig graag met wat zoetigheid. In Bretagne, de zonnige kustregio in het westen van Frankijk, zijn ze erg bedreven in het maken van gebak. De naam van de bekendste cake uit de regio is kouign-amann. Dit is Bretons voor ‘cake’ (kouign) en ‘boter’ (amann). Met veel suiker en boter hebben we hier te maken met een echte calorieënbom. Sterker nog: in de New York Times werd de kouign-amann ooit beschreven als ‘the fattiest pastry in all of Europe‘.
Volgens de overlevering zou de kouign-amann rond 1860 bedacht zijn door Yves-René Scordia. Dit deed hij in de kustplaats Douarnenez, in de regio Finistère. Zijn uitvinding lijkt qua kleur en vorm op een ronde gekarameliseerde croissant met de dikte van suikerbrood. Het officiële recept is heel streng en simpel: 40 procent deeg, 30 procent boter en 30 procent suiker. De kouign-amann is ontstaan als grote cake die je in stukken snijdt, maar tegenwoordig liggen er ook kleinere varianten bij de bakker. Smakelijk!
‘Heerlijk’ kamperen in Bretagne:
Nog meer lokale lekkernijen
Wat zijn jouw favoriete gerechten uit de Franse keuken? Deel ze met ons en vertel waarom je hier zo dol op bent. De lekkerste Franse recepten om thuis te maken vind je op Frankrijkpuur.nl.
Laatste reacties