Culturele Hoofdstad: Mons in België

16 juli, 2015

Pasgeleden namen we je in onze reeks ‘culturele hoofdsteden’ mee naar de oudste stad aan zee: het Franse Marseille. Dit keer in de kijker: het gezellige Mons ofwel Bergen in België, Culturele Hoofdstad van 2015.

De uitroeping tot Culturele Hoofdstad van Europa is natuurlijk een hele eer. Zo kunnen de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen en komen de rijkdom, verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht. In 1985 riep de Europese Unie Athene uit tot eerste Culturele Hoofdstad. Vele steden volgden en inmiddels hoef je niet noodzakelijk meer een hoofdstad meer te zijn om de prestigieuze titel in de wacht te slepen.

Mons België

Gezellige studentenstad

Mons ligt op een heuvel (vandaar de naam Bergen) bij twee rivieren. De voormalige premier Emilio di Rupo was begin deze eeuw de burgemeester van deze studentenstad. Mons is een gezellige plaats, waar de studenten elke vrijdagavond de sfeer erin weten te brengen. Zodra het mooi weer wordt, zitten de terrassen op het Grand-Place vol met zonaanbidders. Rondom het plein liggen diverse winkelstraatjes, die soms wat heuvelachtig zijn.

Mons is een middeleeuwse stad die een verleden met veel oorlogen heeft gekend, maar steeds opnieuw mooier werd opgebouwd. De zeventiende-eeuwse huizen zorgen voor een historische aanblik van de binnenstad. Boven de steegjes steken de waterspuwers van de gotische Sint-Waltrudiskerk uit. Het Belfort, het enige Europese belfort in barokstijl met zijn prachtige hangende tuinen, torent boven de hele stad uit. De klokkentoren staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Mons

Het huis van Van Gogh

In Cuesmes, net buiten Mons, ligt het mijnwerkershuis waar Vincent van Gogh van 1879 tot 1880 woonde. Dit Maison du Marais (Huis in het Moeras) is een eerbetoon aan de Nederlandse schilder. Je vindt er onder andere het originele werk ‘Les Bêcheurs’ (‘De Spitters’), brieven en een visuele presentatie.

Het aapje van het stadhuis

Bij het stadhuis op de Grote Markt vind je een beeld van een aapje, die er waarschijnlijk in de zeventiende eeuw al stond. Eenieder die de aap over zijn bol aait, zal geluk vinden. Pasgetrouwden die dit doen, zullen binnen een jaar een kind krijgen. Het binnenplein en de tuin bij het stadhuis zijn te bezoeken.

Grote Markt Mons

Feeststad

Op Triniteitszondag, de zondag na Pinksteren, wordt in Mons het schrijn (kistje met kostbare relieken) van Sint-Waltrudis door de stad gedragen. Na de processie wordt op de Grote Markt het gevecht van Sint-Joris met de draak gespeeld. Dit feest, ook wel Doudou genoemd en dat al sinds de veertiende eeuw wordt gehouden, brengt duizenden mensen op de been en staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Op de laatste vrijdag van juni heeft het midzomerfeest ‘Les Feux de la Saint-Jean’ plaats. Duizenden mensen komen af op de grootste fakkeloptocht van België, waar in navolging van de oude beschavingen tijdens de zonnewende de zonnegod wordt vereerd en een symbolisch vuur wordt ontstoken. Ook voor kinderen is het festival niet te versmaden, want er zijn diverse magiërs en circusnummers te zien.

Les Feux de la Saint-Jean’

Nederlandse campings in de nabijheid van Mons/Bergen

Belgische campings in de nabijheid van Mons/Bergen

Wil je meer lezen over de Culturele Hoofdsteden in Europa of wil je meer informatie over kamperen? Kijk op:

http://www.steden.net/belgie/bergen/

www.suncamp.nl

www.eurocampings.eu

Het volgende en laatste artikel in een reeks van vijf over culturele hoofdsteden zal gaan over die andere Culturele Hoofdstad van 2015: Pilzen. Hopelijk zien we jou dan weer. Wil je niets missen, meld je dan nu aan voor de Suncamp nieuwsbrief.

  • Auteur: Astrid
  • Astrid is een blogger op Suncamp. Ze houdt van reizen en gaat graag op stedentrips. Natuurlijk is kamperen haar ook niet vreemd. Ze heeft grote interesse in kunst en cultuur. Elke vakantie moeten dan ook diverse musea en oude gebouwen bezocht worden.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.