Welke zwembadregels zijn er in Frankrijk?

12 mei, 2017 | Update: 4 maart, 2021

Misschien heb je het weleens meegemaakt dat je in je zwembroek richting het campingzwembad liep en nét voordat je een duik wilde nemen werd je teruggefloten door de badmeester. Waarom? Waarschijnlijk omdat je een los model zwembroek droeg, iets dat in veel Franse zwembaden meestal niet is toegestaan. Daarom de zwembadregels in Frankrijk op een rijtje.

De zwembroek in Frankrijk

Voordat je op vakantie naar Frankrijk gaat is het handig om je bewust te zijn van de diverse zwembroekregels die bij (camping)zwembaden in Frankrijk gelden. Zo is het dragen van een loszittende of lange zwembroek voor jongens en mannen vaak niet toegestaan. Een strakke zwemboxer of zwemslip is dan verplicht. Op sommige campings mag je wel een lange zwembroek dragen, maar is het verboden om een boxershort onder je zwembroek te dragen.

Een wijde zwembroek wordt een veel Franse campingzwembaden niet getolereerd. Controleer het dus voordat je op pad gaat, of zorg ervoor dat je ook altijd een strakkere zwembroek meeneemt.

Een wijde zwembroek wordt een veel Franse campingzwembaden niet getolereerd. Controleer het dus voordat je op pad gaat, of zorg ervoor dat je ook altijd een strakkere zwembroek meeneemt.

Let wel op, want deze regels gelden lang niet op elke camping. Ga je naar Frankrijk, dan is het dus slim om van tevoren even de website van de betreffende camping te raadplegen. Of om er gewoon voor te zorgen dat je ook altijd een iets strakker exemplaar in je koffer hebt zitten. Mocht je dit toch vergeten zijn, dan kun je vaak op de camping zelf ook nog gewoon een geschikte zwembroek kopen. Neem je een duik in de zee of in een rivier of meer, dan gelden deze zwembroekrestricties natuurlijk niet.

Naast de regels voor zwembroekgebruik, hebben veel campingzwembaden nog enkele andere regels. Zo is het bijvoorbeeld in sommige zwembaden niet toegestaan om een bommetje in het water te maken, met opblaasbeesten of luchtbedden in het water te spelen of om te zwemmen met t-shirts of andere kleding. Een verplichte badmuts – zoals in Italië vaak wel het geval is – is in Frankrijk vaak niet nodig.

Waarom is de strakke zwembroek in Frankrijk verplicht?

De Fransen hebben eigenlijk twee redenen om voor dit zwembadenbeleid te kiezen: hygiëne en milieu. Vaak wordt een langere zwembroek ook als korte broek gebruikt. Je gaat er bijvoorbeeld ook mee naar het strand of je loopt ermee door de stad. Wanneer je vervolgens dan met diezelfde broek in het zwembad duikt, bevuil je het water behoorlijk. Een strakkere zwembroek houdt een stuk minder vuil vast en wordt meestal niet zo snel gebruikt om een dagje mee door de stad te flaneren.

Fransen zien liever geen lange zwembroeken in het water. Korte zwembroeken zouden hygiënischer en milieuvriendelijker zijn.

Fransen zien liever geen lange zwembroeken in het water. Korte zwembroeken zouden hygiënischer en milieuvriendelijker zijn.

Een tweede reden om te kiezen voor een strakkere zwembroek is het milieu. Wijde zwembroeken houden namelijk een stuk meer water vast dan nauwsluitende zwembroeken. Bij een paar keer in en uit het water gaan, scheelt dit al snel vele liters water.

Campings in Frankrijk met buitenzwembad

Ga jij binnenkort naar Frankrijk op vakantie en heeft de camping een zwembad? Duik dan alvast in je kledingkast en kijk of er ergens een passende zwembroek te vinden is. Pas ‘m desnoods eventjes zodat je zeker weet dat de zwembroek comfortabel genoeg is om mee het bad in te duiken. Zet je over eventuele zwembroekschaamte heen en bedenk je dat je zeker niet de enige zult zijn op de camping. Zie je er echt tegenop? Neem dan een ruimere zwembroek mee die je, zodra je uit het water bent, over de strakkere zwembroek kunt aantrekken.

Als je nog op zoek bent naar een Franse camping met een buitenzwembad, heb ik alvast wat suggesties voor je:

  • Auteur: Esther
  • Esther houdt van reizen, of het nu gaat om een stedentrip of kampeervakantie. Er is maar één eis: er moeten genoeg musea en oude architectuur in de buurt zijn, om de nodige dosis cultuur op peil te houden. Het liefst gaat ze naar Frankrijk, Spanje of Italië.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.