Waar vind je de mooiste lavendelvelden in Frankrijk?

12 juni, 2024

Zeeën van paars, een heerlijke aroma en zoemende bijen: de lavendelvelden van Frankrijk zijn een waar icoon. De paarse vergezichten trekken jaarlijks duizenden bezoekers, waaronder vele kampeerders. Net als de bollenstreken in Nederland vind je deze paarse pracht echter alleen in bepaalde regio’s, met name in het zuiden van het land. Het is dus handig om je eerst even in te lezen voordat je je kampeerbestemming kiest. Benieuwd waar je de mooiste lavendelvelden van Frankrijk vindt? In dit blog zet ik ze voor je op een rij!

Inhoudsopgave

Samengevat: waar vind je de mooiste lavendelvelden in Frankrijk?

De mooiste lavendelvelden in Frankrijk vind je in de Provence, de Drôme Provencale, de Ardèche en Verdon. Enkele van de meest bekende lavendelvelden zijn L’Abbaye Notre-Dame de Sénanque (Provence), Plateau de Valensole (Provence), Lubéron (Provence), Plateau de Sault (Provence), Grignan (Drôme Provencale), Ferrassières/Plateau d’Albion (Drôme Provencale), Saint-Remèze – Larnas – Bourg-Saint-Andéol (Ardèche), Moustiers-Sainte-Marie (Verdon) en Aiguines (Verdon).

De Provence

De Provence is de bakermat van de lavendelteelt. Het wordt dan ook meestal als de beste regio gezien wanneer je lavendelvelden wilt bezoeken. Het zonnige weer, de pittoreske dorpjes en steden (zoals Valensole, Sault en Gordes) maken de ervaring compleet. Kortom, ben je op zoek naar een heerlijke kampeerervaring tussen de lavendel? Deze regio verdient dan zeker een plek bovenaan je lijst. Dit zijn de vier mooiste lavendelvelden in de Provence:

L’Abbaye Notre-Dame de Sénanque

Een eeuwenoude abdij omringd door dichte lavendelvelden: hoe iconisch wil je het hebben? Een bezoek aan deze prachtige abdij is een must voor elke bezoeker aan de Provence. De abdij van Sénanque is een actief klooster waar monniken wonen die de lavendel zelf verbouwen . Dit doen ze om lavendelolie te creëren. Daarnaast maken de monniken koekjes, honing en olijfolie die je kunt kopen in de kloosterwinkel.

De beste tijd om de abdij te bezoeken is tijdens de volle bloei van de lavendel, van eind juni tot begin augustus.

uitzicht op de L’Abbaye Notre-Dame de Sénanque met een lavendelveld op de voorgrond

De L’Abbaye Notre-Dame de Sénanque en haar prachtige lavendel: een iconisch stukje Provence.

Plateau de Valensole

Uitgestrekte lavendelvelden zover het oog kan zien: je vindt ze bij het Plateau de Valensole. Dit gebied, gelegen in het hart van de Provence, is een favoriet onder fotografen en natuurliefhebbers. Geniet van de uitzichten en de serene rust die dit gebied uitstraalt, vooral in de vroege ochtend wanneer de velden nog gehuld zijn in nevel.

Lubéron

Het Lubéron-gebied staat bekend om zijn historische heuveldorpjes: eeuwenoude, hooggelegen dorpen die uitkijken over de omgeving. Kenmerkend aan deze omgeving? De prachtige lavendelvelden, die een soort stilleven creëren waarbij de dorpen uit de lavendelvelden lijken te reizen. De regio staat bekend om zijn rijke geschiedenis en cultuur, met name de lokale markten, waardoor je je geen moment verveelt.

Plateau de Sault (Lavender Trail)

Een minder drukke optie is de Lavender Trail in Plateau de Sault. De mooie omgeving, omgeven door de Mont Ventoux en bezaaid met gezellige dorpjes, is een topbestemming om te kamperen. Maak wandel- en fietstochten door de geurige velden, ontdek lokale lavendelproducten (zoals lavendelhoning en oliën) op een markt of boerderij en sluit je dagen af in de knusse restaurants.

Campings in de Provence

Drôme Provençale

Een verborgen juweel is de Drôme Provençale, een soort ‘buitenbeentje’ van de Provence vanwege de ligging precies op het grensgebied met Rhône-Alpes. Deze schilderachtige streek, met zijn heuvels en dorpjes zoals Grignan en Montélimar, biedt prachtige lavendelvelden die in de zomermaanden in volle bloei staan. Historische kastelen, truffels, wijn en mooie natuur: dit is hoe een kampeervakantie hoort te zijn. Hier volgen de twee mooiste lavendelvelden in deze regio:

Grignan

Bezoek je de Drôme Provencale, bezoek dan zeker Grignan. Dit historische heuveldorp, met een kasteel dat dateert uit de renaissance, is omgeven is door lavendelvelden. Van heinde en verre is dit kasteel te zien, met de paarse vlaktes op de voorgrond. Kortom, een erg fotogenieke plek dat een bezoek meer dan waard is!

moeder met dochter in een lavendelveld met een heuvelstad op de achtergrond

Het historische stadje Grignan wordt omringd door lavendelvelden.

Ferrassières (Plateau d’Albion)

Het kleine dorpje Ferrassières, gelegen op het Plateau d’Albion, staat bekend om zijn jaarlijkse lavendelfeesten. Het Plateau d’Albion, genesteld tussen de bergen van de Vaucluse en de Montagne de Lure, biedt een adembenemend uitzicht op de paarse velden die van juni tot augustus in volle bloei staan. Deze plek is minder bekend, wat het een goede keus maakt voor kampeerders die op zoek zijn naar een rustige, afgelegen bestemming.

Ardèche

De Ardèche, een regio die vaak geassocieerd wordt met zijn ruige natuur en grotten, herbergt ook prachtige lavendelvelden. Deze velden liggen vooral rond de dorpen Saint-Remèze, Larnas en Bourg-Saint-Andéol. Ben je dus op zoek naar wat afwisseling tijdens je actieve kampeervakantie in de Ardèche? Bezoek dan eens een lavendelveld!

Verdon

Deze regio staat met name bekend om de Gorges du Verdon, een kloof die ook wel de “Grand Canyon van Europa” genoemd wordt. Dat betekent dat kampeerders hier met name komen voor sportieve outdoor-activiteiten.  Maar wist je dat je in Verdon ook prachtige lavendelvelden vindt?

Moustiers-Sainte-Marie

Midden in de Verdon, boven het Lac de Sainte-Croix en tegen een imposante bergwand, vind je Moustiers-Sainte-Marie. Dit dorpje is beroemd om zijn keramiek en ligt dicht bij een paar uitgestrekte lavendelvelden. Vooral ten westen van het dorp vind je deze velden.

meisje wandelt door een lavendelveld

Wandelen door een lavendelveld: leuk voor alle leeftijden.

Aiguines

Dit dorp, gelegen aan de oevers van Lac de Sainte-Croix, wordt vaak over het hoofd gezien door lavendelliefhebbers. En dat is zonde, want het biedt een schitterend uitzichten op de golvende lavendelvelden tegen een achtergrond van het helderblauwe meer. Ben je dus op kampeervakantie in Verdon en op zoek naar een uitstapje? Breng dan een bezoek aan Aiguines!

Campings in de Ardèche

Wanneer bloeien de lavendelvelden in Frankrijk?

Lavendel staat maar een paar maanden per jaar in bloei. Meestal beginnen de velden ergens tussen half juni en eind juli/halverwege augustus te bloeien, afhankelijk van het weer.

Als het in de lente warmer is geweest of meer heeft geregend, kan de bloei wat eerder op gang komen. Wil je zeker zijn dat je de lavendelvelden in volle glorie ziet, plan dan je kampeervakantie naar Frankrijk voor de laatste dagen van juni of de eerste weken van juli. Dan staan de meeste velden in bloei en mis je ook de grootste drukte, die pas echt losbarst vanaf midden juli.

Zijn er lavendelvelden die je mist in dit blog? Laat het weten in de reacties!

  • Auteur: Roy
  • Mijn favoriete vakantiebestemmingen zijn plekken met een boeiende geschiedenis en mooie natuur. Graag wandel ik de ene dag door een museum, de andere dag door heuvels of langs een ruige kustlijn. Het liefst ben ik op vakantie in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.