Kamperen in een vouwwagen: de ideale combinatie tussen caravan en tent
20 augustus, 2021
Een vouwwagen is de ideale combinatie tussen een caravan en tent. Het is een avontuurlijke manier van kamperen, je voelt je meer ‘buiten’ dan in een caravan, en de vouwwagen biedt meer luxe dan een tent. En vanwege de nieuwe vormgeving heeft de vouwwagen het saaie en burgerlijke imago helemaal van zich afgeschud. Voor een gezin met (jonge) kinderen is het een ruim en comfortabel alternatief om te genieten van het échte buitenleven. Overweeg jij om een vouwwagen te kopen of te huren? Lees dan vooral even verder.
Ruimte en comfort in de vouwwagen
De vouwwagen is het perfecte kampeermiddel voor mensen die graag buiten willen zijn en de sfeer van de tent willen voelen, maar dat wel met de luxe van een caravan. En dat begint eigenlijk al thuis bij het inpakken van de auto. De vouwwagen geeft namelijk veel ruimte in de aanhangwagen, waar je een groot gedeelte van je kampeerspullen in kunt pakken. Je hoeft dus niet je auto tot de nok toe te vullen met tentstokken en haringen en je hebt ook niet te maken met een grote sleurhut.
Wat heb je allemaal nodig bij een vouwwagen?
Behalve een auto met trekhaak, eigenlijk niet veel bijzonders. Het keukentje zit er vaak al bij, dus verder gaat het om een tafel, stoelen, kooktoestel, koelkastje, dekbed en kussens en je bent al een heel eind. Fietsen kun je vaak kwijt boven op de aanhangwagen of, als je geen disselbak hebt, op de dissel.
Welke soorten vouwwagens zijn er?
Er zijn symmetrische, a-symmetrische en hefdakvouwwagens. Bij de symmetrische klap je twee slaapgedeeltes uit vanuit het midden. Je hebt dus een slaapcabine links en rechts. De keuken zet je in de voortent. De a-symmetrische vouwwagen wordt in de lengte of in de breedte opengeklapt en je slaapt dan op het deksel van de aanhanger. De hefdakvouwwagen lijkt het meest op een caravan en heeft een deksel dat dienstdoet als dak. Je plaatst het tentdoek tussen de wagenbak en het opengeklapte deksel. Veel vouwwagens zijn uit te breiden met slaapcabines voor op de grond. Zo kun je van een tweepersoonsvouwwagen een vouwwagen maken voor vier of zes personen.
Welk soort vouwwagen je ook kiest, je slaapt je er heerlijk comfortabel in. En dat komt met name omdat je van de grond slaapt. Dat is een stuk warmer dan op de grond en je ligt ook nog eens op een lekker matras. Ruzie met je luchtbed is dus verleden tijd! En wat is lekkerder dan ’s avonds luisteren naar het vredige getik van de regendruppels tegen het tentdoek, terwijl jij knus onder je deken ligt en de volgende ochtend wakker wordt van de zon die je tent verwarmt?
Hoe snel zet je een vouwwagen op?
Een vouwwagen zet je snel op en dat kun je zelfs alleen doen. Let wel goed op bij de instructies als je een vouwwagen koopt of huurt. Eigenlijk is het opzetten van een vouwwagen heel simpel. Je haalt het zeil van de aanhanger af en klapt in een paar stappen de tent met het slaapgedeelte uit. Daarna monteer je de buizen van de voortent of luifel en zet je met wat haringen en scheerlijnen de tent vast. Er zitten wel verschillen in soorten en vormen vouwwagens, maar ze werken allemaal volgens hetzelfde principe. Dat dit zo simpel en snel gaat, zeker met de snelklapper, is hartstikke fijn als je met kleine kinderen op vakantie gaat, of als je na een lange autorit moe bent van het rijden en toe bent aan ontspanning. De vouwwagen staat binnen een uurtje en je vakantie kan in no time beginnen!
Ieder zijn eigen plekje
De zonnige voorspelling in het vakantiegebied klopt helaas niet altijd. Komt de regen met bakken uit de lucht en is het zelfs te slecht om te dansen in de plassen, dan is een vouwwagen een uitstekende schuilplaats. Voor de hele familie is er plaats om te relaxen. Je kunt aan de tafel in de voortent een spelletje doen, een boekje lezen op bed of een beker warme chocolademelk maken in het keukentje. Sommige vouwwagens hebben in het gangpad bij de bedden een extra opklaptafel. Zo kan iedereen zich vermaken, zonder elkaar in de weg te hoeven zitten. Maar wel met dat gezellige getik van de regen op het tentdoek. Wist je dat een vouwwagen doorgaans meer leefruimte biedt dan een caravan of tent?
Overigens zijn veel vouwwagens hoog van binnen. Dat betekent dat ook de wat langere Nederlander rechtop in de binnentent staat. Wel zo comfortabel.
Opbergruimte in de vouwwagen
Nog een voordeel van de vouwwagen: je kunt de spullen die je niet nodig hebt makkelijk kwijt in de aanhangwagen. In een aantal gevallen is de aanhangwagen als je tent eenmaal staat, voor een groot gedeelte leeg. Daar kun je dus alle spullen kwijt die je niet zo veel nodig hebt zoals hoezen, tassen en speelgoed. Hartstikke handig, want zo hou je de binnentent leeg. Het is trouwens geen overbodige luxe om een kastje aan te schaffen voor in de binnentent of de voortent. Zo houd je alles netjes. In het keukentje, dat vaak standaard wordt meegeleverd, kun je alle keukenspullen kwijt. Dan heb je dat mooi bij elkaar.
Rondtrekken en rijden met de vouwwagen
Een vouwwagen is heel eenvoudig om achter de auto te koppelen en vangt op de snelweg een stuk minder wind dan een caravan. Je auto hoeft ook helemaal niet zwaar te zijn om een vouwwagen te kunnen trekken. Daarnaast is vaak geen extra rijbewijs nodig.
Als de vouwwagen maximaal 750 kilo weegt, volstaat een B-rijbewijs. De totale combinatie, dus de auto en de vouwwagen, mag dan niet meer dan 3.500 kilo wegen. Op het kentekenbewijs kan je zien of jouw auto voldoende trekgewicht heeft en hoeveel het maximale gewicht bedraagt.
Ga je voor de eerste keer weg met een vouwwagen en vind je ermee rijden spannend? Dan zijn er rijscholen die korte trainingen aanbieden, zodat je met vertrouwen op pad kunt.
Een vouwwagen kopen, huren en verzekeren
Een vouwwagen koop je nieuw vanaf ongeveer €5.000,- en huren kan vanaf ongeveer €300 per week. Weet je nog niet zeker of een vouwwagen echt iets voor jou is? Dan kun je er gemakkelijk een huren. Sommige aanbieders geven je na afloop van je vakantie de mogelijkheid om de vouwwagen alsnog te kopen, met aftrek van de huurprijs. Een vouwwagen tweedehands kopen kan ook, maar let er bij de aanschaf van occasion op dat de tent niet schimmelt. Meer tips over de aanschaf van een tweedehands vouwwagen lees je hier. Waar je ook voor kiest, let er wel op dat je goed verzekerd bent.
Laatste reacties