Back to basics: dierensporen en eetbare planten
19 mei, 2017
Kamperen heeft iets avontuurlijks. Door het slapen in een tent, koken op een kookpitje en eten in de buitenlucht roept kamperen toch echt dat back to basicsgevoel op. En op veel campings kampeer je midden in de natuur; dat versterkt dat gevoel natuurlijk alleen maar. Weet je dat je in de natuur veel eetbare planten kunt vinden? En weet jij welke pootafdruk bij welk dier hoort? Met deze tips kun je straks in no time alles vertellen over de natuur rondom jouw camping.
Eetbare planten
Natuurlijk zijn er enkele algemeen bekende planten die je kunt eten, zoals de vruchten van diverse fruitbomen als bramen, frambozen en bessen. Maar er zijn ook nog heel veel andere planten die je kunt eten, bijvoorbeeld in een salade of in een soep. Let wel goed op dat je de juiste plant plukt en in je gerecht stopt. De verschillen tussen planten kunnen minimaal zijn. Pak je net de verkeerde, dan kan het zijn dat je een giftige plantsoort te pakken hebt. Dubbel checken dus! Enkele eetbare planten op een rijtje:
- Vlierbloesem: vlierbloesem groeit aan een vlierstruik of -boom. Van mei tot juli valt de vlier extra op door de witte bloemetjes die eraan groeien, de vlierbloesem! De bloemetjes kun je plukken en gebruiken voor bijvoorbeeld vlierbloesemsiroop.
- Paardenbloem: het is de ergernis van velen, deze paardenbloem, die vaak wordt gezien als onkruid en op allerlei plekken in je tuin te vinden is. Maar wist je dat je de blaadjes van een paardenbloem kan gebruiken voor je salade? Ook lekker is het in de soep en je kunt er thee van trekken. Grote kans dat je deze bloem pal naast je tent of caravan vindt.
- Bloedzuring: een beetje een vreemde naam voor een eetbare plant, toch kan dit plantje een smaakvolle toevoeging zijn in je salade. Je herkent ‘m aan de roodkleurige nerven in het blad. Eet er niet teveel van, want het kan een laxerende werking hebben.
- Brandnetel: deze plant, meestal gezien als onkruid, is misschien wel de meestgebruikte wilde plant in de keuken. Onder anderen te gebruiken voor brandnetelsoep en brandnetelthee.
- Kleefkruid: ook kleefkruid staat misschien wel op het lijstje van meest voorkomend onkruid. Het kruid ontkiemt in het voorjaar en is te herkennen aan zijn kleverige steel en de blaadjes, die zich in een ster vormen rond de steeltjes. Lekker voor in een soep of in de salade.
[swiper_carousel id=”4022″]
Dit is maar een greep uit de eetbare planten die je in de natuur kunt vinden. Meer weten? Bekijk de website van Permacultuur Nederland. Opzoeken welke planten zich in de buurt van jouw camping bevinden? Gebruik de app PlantNet. Maak een foto met de app van de plant waar je meer over wil weten, en PlantNet doet de rest!
Dierensporen
Niet alleen is het leuk om te weten welke eetbare planten er in de natuur rondom je camping te vinden zijn, ook vertelt de natuur vaak een hoop over de dieren die er leven. Zo kun je de activiteit van fauna vaak herkennen aan de loopsporen die je in de natuur vindt. De meeste wilde dieren gebruiken vaak een vast netwerk van paadjes. Op die manier hebben ze direct een vluchtroute als ze verrast worden. Deze paadjes worden ook wel ‘wissels’ genoemd. Wissels worden vaak gemaakt door vossen, dassen en reeën.
Andere manieren om dierensporen op te speuren is door te kijken naar vraatsporen, zoals afgeknabbelde takjes, en uitwerpselen. De pootafdrukken van de meest voorkomende wilde dieren hebben we alvast voor je geselecteerd:
[swiper_carousel id=”4039″]
Veel plezier met jouw avontuur in de natuur!
Laatste reacties