Kamperen in weer en wind

13 juni, 2018

Kamperen kan het hele jaar door, maar dan kan je ook te maken krijgen met verschillende weersomstandigheden. En zelfs op de zonnigste bestemmingen, kan het weer weleens omslaan en zit je zomaar midden in een flinke regen- of hagelbui.

Ik kan mij in ieder geval nog wel wat momenten op de camping herinneren waar het er even flink aan toe ging. Zo hingen mijn vader en ik een keer aan de flappen van het tentdoek om te voorkomen dat de wind onder de tent zou komen en deze de vallei in zou blazen. Of die keer dat het in de buurt van Granada ’s nachts zo ontzettend heet was, dat de camping voor één keer het zwembad midden in de nacht opende zodat iedereen even kon afkoelen. Maar wat kun je nou doen als je te maken krijgt met van die extreme weersomstandigheden op de camping? Deze keer licht ik kamperen tijdens hevige regenval, onweer en windstoten toe. De volgende keer lees je meer over kou en extreme hitte tijdens je kampeervakantie.

Als de regen losbarst

Vóór het opzetten van de tent is het al handig om even te kijken of je tent of caravan niet op een heel erg schuin plekje staat, want dan loopt het water zo je (voor)tent in. Het is de klassieke beginnersfout, maar ik vertel hem nog maar even. Als het eenmaal regent, raak dan het tentdoek niet aan en zorg ook dat het buitendoek niet op de binnentent gaat hangen door het gewicht van het water. Als dit gebeurt, is de kans op lekkage namelijk groot.

Moet je de tent opzetten in de regen, zorg dan dat je eerst de tent uit de auto haalt, zodat niet al de andere kampeerspullen ook direct nat worden. Desnoods loop je nog een keer extra op en neer naar de auto. Niks is zo vervelend als dat alles doorweekt is. Maar, als je de gelegenheid hebt, wacht dan gewoon even met het opzetten van de tent totdat het wat droger is.

Een beetje regen is soms helemaal niet zo erg, want je kunt nog genoeg doen. Ronella gaf je eerder al tips voor wanneer je met kinderen kampeert en het een dag wat minder mooi weer is. Maar mocht het zo erg regenen dat het water echt in de tent blijft staan, dan zit er niets anders op dan een geultje te graven naast je tent zodat het weg kan lopen.

Tent herstellen in de regen

Het dondert en het bliksemt

De hamvraag is natuurlijk: ben je met onweer veilig in een tent, vouwwagen, caravan of camper? Bij een tent en vouwwagen wordt toch wel aangeraden om tijdens heel heftig onweer even in de auto te gaan zitten of het receptiegebouw of campingrestaurant op te zoeken. In een caravan of camper met aluminium buitenwand kun je wel veilig blijven zitten. Wel met gesloten ramen en deuren, maar omdat onweer vaak gepaard gaat met regen heb je die waarschijnlijk al dichtgedaan.

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden bij het opzetten van je tent of het plaatsen van je caravan. Zet je kampeermiddel niet helemaal op het hoogste punt van de camping. Bliksem is altijd opzoek naar het hoogste punt en zal daar eerder inslaan. Maar let er ook op dat je niet helemaal onderaan de camping staat. Mocht het eens flink regenen, dan stroomt al het water natuurlijk naar het laagste punt van de camping. Ook kun je plekken direct naast metalen hekken en palen beter overslaan.

Is er echt noodweer voorspeld en zie je het aankomen? Dan is het verstandig om de elektrische aansluitingen los te koppelen en deze op te bergen. Ook kun je dan beter de aansluiting van je antenne losmaken.

Tegen wind

Harde wind kan ook een vervelende factor zijn en zorgen voor een hoop schade. Als het echt hard gaat waaien is het daarom verstandig om de luifel op te rollen of er even af te halen (ook bij de caravan of camper). Je kunt er ook voor kiezen om extra stormlijnen of een stormband te spannen. Houd er hierbij rekening mee dat het tentdoek zo strak mogelijk gespannen moet worden, zodat het zo min mogelijk klappert om te voorkomen dat het doek scheurt.

Hagel kan in een hele korte tijd heel veel schade veroorzaken. Vorig jaar heeft Anouk naar aanleiding van een flinke hagelbui bij het Gardameer een heel artikel gewijd aan hagelschade tijdens de vakantie. Wist je bijvoorbeeld dat je dutsen in de auto kunt voorkomen door je luchtbed op het dak van je auto te knopen? Lees er alles over in het artikel.

Volgende keer meer over extreme weersomstandigheden: hitte en koud. En als je nog tips of ervaringen hebt, deel die dan hieronder!

  • Auteur: Emily
  • Vroeger ging Emily elke zomer kamperen met haar ouders en zusje naar landen zoals Frankrijk, Spanje en Italië. Tegenwoordig kampeert ze nog steeds graag en dan het liefst op campings die aan het strand liggen, maar waar ook genoeg te zien en te doen is in de buurt om er een afwisselende vakantie van te maken.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.